Betontagsten til nyt tagEt betontag er en klassisk type af tag bestående af betontagsten, en tagtype du finder på rigtig mange danske tage. Mange typer af betontagsten, eller cementtagsten som de også kaldes, ligner faktisk de almindelige teglsten, som så ofte benyttes på tegltag, men er produceret af ler frem for beton. I starten af 1800 tallet begyndte man så småt også at producere tagsten af beton, da det på dette tidspunkt var nemmere at skaffe beton end ler flere steder.
Beton består af cement, sand og vand og kan evt. farves med flyveaske og andre farvestoffer for at give taget en flot og naturlig farve.

Hvilke slags betontag kan du få?

De findes flere forskellige typer af betontagsten, da disse ofte fremstilles i samme form som de klassiske teglsten. Her er de mest almindelige typer betontagsten med enkelt eller dobbeltbue, falstagsten eller vingetagsten. Derudover fås der også typer af betontagsten som er fuldstændig flade, og godt kan minde lidt om en skiferflise, dog uden at have helt det samme naturlige look og holdbarhed som et skifertag har. Men så betaler du også en hel del ekstra for at få lagt et skifertag på hjemmet.

Læs også: Pris på et tag i beton

Fordel ved et betontag

En af de helt store fordele ved at vælge et nyt tag i beton, er at det fås i rigtig mange forskellige farver, hvilket gør du nemt kan sætte dit helt personlig præg på taget. Det er også en forholdvis billig tagløsning, i forhold til f.eks. et klassisk tegltag eller et skifter tag.

Den store ulempe ved et betontag er vægten, da denne tagtype ofte vejer en del mere end de fleste andre tagtyper. Dog er der inden for de seneste år, sket en hel del inden for udviklingen her, så det nu også er muligt at få betontagsten som vejer meget mindre end de gamle typer af betontagsten. Dette gør at du nu også er muligt i nogle tilfælde at få lagt et nyt betontag oven på det eksisterende tag, noget som tidligere nærmest var umuligt.

Hvad koster et betontag?

Et betontag er som sagt billigere end et tegltag, og typisk er der en besparelse på 15-20% på betontagsten sammenlignet med almindelig teglsten. Arbejdslønnen til at få lagt taget er cirka den samme, så det er blot på materialerne at du har mulighed for at gøre en besparelse. Men det kan også nemt spare en flere tusinde kroner.
Så er prisen en vigtig faktor, så kunne et nyt tag i beton være et udmærket alternativ til et tegltag.

Hvad er levetiden på et betontag?

Hvor et tegltag i gennemsnit holder i 50-70 år, så er levetiden på et betontag en smule mindre. Her siger man at levetiden på et betontag i gennemsnit er omkring 50 år, hvis det er lagt korrekt og vedligeholdes lidt. I mange tilfælde oplever folk dog ofte en betydelig længere levetid.

Læs også: Nyt tag i beton, hvad skal du overveje?

Er er krav til undertag hvis der skal ligges et nyt tag i beton?

Da et betontag ikke altid er 100% vandtæt er det en rigtig god ide med et undertag. Det sikre at taget er helt tæt, og at du får et solidt tag som fint holder mange år fremover, uden ret meget vedligeholdelse.
Et sådant undertag kan f.eks. være nogle simple plader i krydsfiner med en plastik due henover. Ofte er det nok til at du får et effektivt og billigt undertag, så nemt fanger den smule vand der evt. kommer igennem taget.

En anden fordel ved at benytte et undertag, er at du kan benytte et betontag på en taghædning på ned til 14 grader. Uden undertag må denne hældning ikke være på under 20 grader.

Er det tilladt selv at lægge et tag med betontagsten?

Her i Danmark er der ikke nogle regler for, hvordan et nyt tag af beton skal lægges, hvilket betyder at du derfor gerne selv lægge det. Vær dog opmærksom på at det ikke altid er helt nemt at ligge et nyt betontag selv, og at du ofte får det bedste resultalt ved at lave en ekspert udføre arbejdet. Ligges taget ikke helt korrekt kan du nemt riskere at enten få et utæt tag, eller at reducere tagets levetid. Så med mindre du selv har en del erfaring inden for tagdækning, bør du som overlade denne type arbejde til fagfolk.

Et et betontag så et godt valg hvis du skal have nyt tag?

Det korte svar er ja. Et betontag er bestemt et konkurrence dygtig alternativ til det klassiske tegltag, både når vi snakker udseende, levetid og pris.
Især hvis du gerne vil have en ikke traditionel farve på dit nye tag, så har du langt de fleste muligheder ved netop at benytte et betontag. De mange fordele ved et betontag, gør at det i mange tilfælde er en rigtig god løsning til dig som skal have lagt nyt tag på hjemmet.